Arkgemeenschap tevreden partner

Aan de vooravond van het indienen van de concept-gebiedsvisie bij de gemeente Bloemendaal keken we met de Arkgemeenschap – zowel partner als toekomstig gebruiker van het landgoed – terug op de afgelopen anderhalf jaar.

Tevreden over het proces
“We zijn tevreden over hoe het proces is verlopen en hoe omwonenden daarbij zijn betrokken”, aldus Zeger Woudenberg, lid van het coördinatieteam. “Ik ben blij te merken dat omwonenden aangeven dat ze hun inbreng terug zien in de plannen, dat er openheid is gecreëerd en er ruimte in de ontwikkeling van de plannen is.”

Kansen
“Over het inhoudelijke plan dat nu op tafel ligt, zijn we enthousiast. Er zijn veel kansen en ook zijn we tevreden over hoe het plan is vormgegeven. Natuurlijk moet er nog veel worden gesproken over de uitwerking van de volumestudie, maar dat is een fantastische uitdaging waar wij veel zin in hebben!”

Op dezelfde voet verder
“Nadat de gemeente de plannen heeft beoordeeld en de bestemmingsplanprocedure is gestart, willen wij graag op dezelfde voet verder gaan. Zowel in groter als in kleiner verband in gesprek blijven met de omgeving om gezamenlijk te komen tot de verdere detaillering van de plannen.”

Blik vooruit
“Hoe het landgoed er over vijf jaar uit ziet? Wat mij betreft: levendig! Met veel verschillende activiteiten. Er wordt gewoond met veel verschillende mensen. En het landgoed is een plek waar de buurt samenkomt. Eigenlijk zoals nu de weg is ingeslagen met de zelfoogsttuin en de komst van de statushouders. Het is een stuk levendiger dan vorig jaar, dat vinden wij positief. Over vijf jaar worden in de tuinderij nog steeds groenten, bloemen en fruit gekweekt en geoogst. We denken op dit moment na over nieuwe activiteiten op de tuinderij, die zinvol werk gaan bieden voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Vieren van het leven
“En dan is er nog de derde poot waarop een Arkgemeenschap staat, naast wonen en werken: het leven vieren. Het is nog wel een ontdekkingstocht, naar de vormen voor dat vieren. Vormen waarin alle aspecten van het leven samenkomen: plezier en dankbaarheid, maar ook pijn en verdriet, bezinning en stilte. Vormen waarin mensen mét en mensen zónder verstandelijke beperking, gelovig of niet, iederéén aansluiting vindt.
Wat ons betreft maakt dat vieren van het leven, of anders gezegd de spiritualiteit, hét verschil met andere herontwikkelingsprojecten: meer dan alleen maar woningen. Mooi dat we, dankzij de Zusters van de Goede Herder, die meerwaarde aan landgoed Dennenheuvel kunnen toevoegen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *